pühapäev, 1. august 2010

Juuretisega vormileib





Leiba olen küpsetanud juba õige mitu korda. Kuna vahepeal tuli aga paus sisse, siis läks juuretis halvaks. Eile alustasin uut leivategu.

Juuretiseks:
mõned viilud fazeri musta leiba kallata üle keefiriga. Jätta seisma paariks päevaks.

Eeltainas:
Kui juuretis on valmis, siis kallata peale liiter sooja vett (2 leiva valmistamise jaoks) ning lisada 6 dl rukkijahu. Võib lisada ka 1-2 dl maltoosat. Tekib mõnus kört. Kõik see jätta hapnema vähemasti 12 tunniks.

Küpsetamise päeval:
Lisada eeltaignale 6 tl soola, 2 dl fariinisuhkrut, 6 dl rukkijahu ja 6 dl täisterarukkijahu võib ka lihtsalt 12 dl täisterajahu. Nüüd ära unusta võtta järgmise leiva valmistamiseks juuretist! Minul kipub see tihti meelest minema... Peale seda võid lisada tainasse seemneid või kuivatatud puuvilja tükke.

Vormileiva tainas peab jääma pehme. Määri leivavormid võiga ja kalla tainas vormidesse. Silu leiva pind märja käega ühtlaseks. Mina teen leibadele sõrmega peale ka ristimärgi. See on väga vana traditsioon ja mulle see meeldib! :)
Lase leibadel köögiräti all kerkida u 4-5 tundi.

Küpseta vähendades kuumust:
250 C 20 min
220 C 10 min
200 C 10 min

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar