pühapäev, 15. jaanuar 2012

Plov või siiski pilaff?

Minu jaoks kindlasti plov, kuna lapsest saati on meil olnud plov. Pilaffist kuulsin alles hiljem. :)

Vaja läheb:

3 spl õli
u 900 g liha (kas siga või lammast)
2-3 sibulat
2 porgandit
pipart, soola
375 g riisi
purk purustatud tomateid või 4-5 spl tomatipastat
u 400 ml vett
1 puljongikuubik
peterselli, tilli
soovi korral 1-2 peotäit rosinaid.

Poti põhja õli, hakitud sibul ja tükeldatud porgand. Liha lõikan ka väiksemateks tükkideks, siis on mõnusam süüa. Nüüd lasen neil podiseda nii 15-20 min. Lisan vee, soola, pipra, purgi tomateid ja puljongikuubiku. Kui kõik uuesti keeb, siis hakin sisse peterselli ja tilli ning lisan ka riisi. Nüüd panen potile kaane peale ja aeg-ajalt segan. Vahepeal viskan sisse ka rosinad, kuna mulle väga maitseb plovi sees rosin. Muidu ma neid ei söö. :) Ma ei teagi, millest see oleneb, vist riisist, aga mõnikord pean vahepeal vett juurde lisama. Kindlat valmimise aega ei oskagi öelda, aga umbes 20 minutit peaks koos riisiga kõik seal mõnusalt hauduma. Julget katsetamist!

pühapäev, 22. mai 2011

Lasanje


Vaja läheb:
  • Lasanjeplaate
Hakklihakastmeks läheb vaja:
  • 200 g hakkliha
  • 2 sibulat
  • 2 küüslauguküünt
  • 400 g purk purustatud tomateid
  • 8 kuivatatud tomatipoolikut
  • soola
  • musta pipart
  • 2 tl pitsamaitseainet
Juustukastme jaoks:
  • 1 l piima
  • 2 dl riivjuustu
  • 75 ml jahu
  • soola
  • musta pipart
Serveerimiseks:
  • Riivjuustu
Pruunista pannil hakkliha. Lisa hakitud sibul ja küüslauk. Prae mõned minutid. Kalla juurde tomatikonserv ja hakitud kuivatatud tomatid. Hauta umbes 10-15 min, et suurem osa vedelikust aurustuks. Maitsesta soola, pipra ja pitsaürdiseguga. Tõsta kõrvale.
Juustukastme jaoks kalla pidevalt segades ja vähehaaval jahu hulka 2 dl külma piima. Ülejäänud piim kuumuta keemiseni, nirista sisse jahusegu ja keeda paar minutit, samal ajal pidevalt segades. Tõsta pott tulelt ja puista hulka riivjuust ning sega, kuni juust on sulanud. Maitsesta soola ja musta pipraga.
Lasanjevormi põhi kata juustukastmega, seejärel lao peale lasanjeplaadid, seejärel hakklihasegu, sellele omakorda juustukaste ja taas lasanjeplaadid. Pealmine kiht olgu juustukaste. Küpseta 200 kraadi juures umbes 40 min. Poole küpsemise pealt laota peale ka riivitud juust.

Retsept on võetud lehelt http://perenaine.ee/

Vitamiinisalat

Vaja läheb:

potitäis fricille salatit
2 tomatit,
pool pakki kõrvitsaseemneid
1 tl äädikat,
2 tl suhkrut
natuke soola

Järjekordne salat


Vaja läheb:

hunnik erinevat värsket salatit,
suitsujuustu kuubikuid,
kirsstomati sektoreid,
singiribasid,
caesari kastet,
peotäis kids pastat.

Kõik komponendid laduda kenasti taldrikule.

Värske salat

Veel üks väga lihtne ja maitsev salat.

Vaja läheb:

jääsalatit
kurki
tomatit
eilset hakkšnitslit
parmesani juustu
thousand iland kastet

Vajaminevad ained tükeldada ja asetada taldrikule, peale raputada riivitud parmesani ning thousand iland kastet. Väga maitsev!

Lihtne salat hea isu puhul


Panen kirja ka oma lemmiksalati. Tegelikult on mul lemmikuid palju. :)

Vaja läheb:

jääsalatit tomatit kurki tilli mõned viilud veiseliha pipraga või kanasinki 2-3 spl kodujuustu 2 spl riivjuustu 1 keedumuna

Kõik ained tükeldada ja kokku segada. Soovi korral lisa hapukoort. Nii lihtne see ongi!

Rabarberikook

Igal kevadel natuke ennem oma aia rabarberihooaega tabab mind kohutav rabarberikoogi isu! Õnneks on olemas toredaid inimesi, kes on valmis oma saaki minuga jagama. Ja juba järgmisel nädalavahetusel saan oma saaki Pärnus piiluda!
Katsetan siis üle pika aja koogitegu.

Tainas:

100 g võid
1/2 dl fariinsuhkrut
1/2 dl valget suhkrut
u 100 g hapukoort
1 muna
3 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit

Või
segada suhkrutega, lisada hapukoor, muna ja jahu koos küpsetuspulbriga. Tuleb selline tavalisest pehmem tainas.


Katteks:

Tükeldatud rabarberit täiesti vabal valikul. Mina panen taigna 27 cm läbimõõduga klaasvormi ja rabarbereid panen peale kohe paksult! Veel lisan:
200 g hapukoort
2 muna
4 tl suhkrut
1 tl kaneeli

Hapukoor, munad, suhkur ning kaneel mikserdada segamini ja kallata vormi taigna ja rabarberite peale.
Küpsetada ahjus 200 C juures u 30 minutit. Ise kasutan pöördõhuga ahju ja seetõttu on kuumus nõks vähem, kui 200 C, aga eks igaüks tunneb oma ahju paremini.